
صنعت بانکداری طی سالهای اخیر به طور چشمگیری تغییر کرده است. در حالیکه مشتریان حدود 50 سال پیش به طور منظم برای برداشت پول، انتقال وجه و یا جستجوی اطلاعات در مورد محصولات به شعب بانک ها مراجعه میکردند، امروزه بسیاری از مشتریان ترجیح می دهند معاملات اساسی مالی را به صورت آنلاین انجام دهند و این امر منجر به محبوبیت بانکداری دیجیتال شده است.
بانکداری دیجیتال چیست؟
بانکداری دیجیتال به معنای دیجیتالی نمودن تمام فعالیتها و برنامههای بانکداری سنتی است که پیش از این تنها در شعب فیزیکی، در اختیار مشتریان قرار میگرفت. این فعالیتها عبارتند از:
- سپردهگذاری، برداشت و انتقال پول
- مدیریت حساب
- مدیریت وام
- پرداخت صورتحساب
- خدمات حسابداری
بانکداری دیجیتال، مفهوم جدیدی در بانکداری الکترونیکی است که هدف آن غنی سازی و بهبود خدمات
آنلاین همراه، با استفاده از فناوری های نوین دیجیتالی مانند موبایل و شبکه های اجتماعی است.
ابزارهای تحلیل
راهبردی مانند هوش تجاری و داده کاوی، افزایش تعاملات در شبکه ها و رسانه های اجتماعی، راهکارهای نوین
حوزه پرداخت و تمرکز بر تجربه ی مشتریان مصداق هایی در این زمینه است.
اهمیت روزافزون بانکداری دیجیتال
بانکداری دیجیتال کار را هم برای بانک ها و هم برای مشتریان راحت تر کرده است. مشتریان میتوانند با انجام کارهای بانکی خود به صورت دیجیتال در وقت و هزینه صرفه جویی کنند. بانک ها نیز با انتقال بخشی از معاملات خود به صورت آنلاین، در زیرساخت های فیزیکی و هزینه های استخدام صرفه جویی می کنند.
استقرار بانکداری دیجیتال و تبدیل شدن بانک ها به بانک های دیجیتالی، با توجه به مزایای آن از جمله کاهش قیمت تمام شده فعالیت ها، منجر به کاهش بهای تمام شده ی خدمات و محصولات در تمامی بخش های اقتصادی شده و از این طریق بهره وری کل اقتصاد افزایش می یابد.
چه تفاوتی بین بانکداری آنلاین و دیجیتال وجود دارد؟
در بیشتر موارد، این دو کلمه مترادف هستند. اما بانکداری آنلاین محدودتر از بانکداری دیجیتال است. بانکداری آنلاین عمدتا بر سپرده های از راه دور، نقل و انتقال پول، پرداخت قبض و مدیریت آنلاین حساب ها متمرکز است. به عبارت دیگر بانکداری آنلاین بر دیجیتالی کردن جنبه های “اصلی” بانکداری متمرکز است، اما بانکداری دیجیتال بر روی استراتژی، ساختار سازمانی و فرهنگ سازمانی اثرگذار است و شامل دیجیتالی کردن هر برنامه و فعالیتی است که توسط مؤسسات مالی و مشتریان آنها انجام می شود.
نیازمندیهای بانکداری دیجیتال
موسسه ی تکنولوژی ماساچوست در سال 2016 میلادی گزارشی را منتشر کرد که در آن نیازمندیهای کلیدی بانکداری دیجیتال را از سه منظر مشتریان، سرمایه گذاران و بانکها مورد بررسی قرار داده بود که در ادامه به طور خلاصه بیان خواهد شد:
نیازمندی ها از دیدگاه مشتریان
- دید جامع و قابل برنامه ریزی: ارائهی یک دید بصری، تعاملی و جامع از زندگی مالی مشتریان از جمله: اطلاعات حساب های جاری، ماندهی سپرده، تراکنشها، وام ها، حقوق بازنشستگی و …
- فناوری بیومتریک (مجموعه ای از روش های خودکار که به بررسی صحت و یا شناسایی افراد براساس مشخصات فیزیولوژیکی و رفتاری شخص میپردازد.): استفاده از فناوری بیومتریک برای برقراری امنیت بیشتر مناسب است.
نیازمندی ها از دیدگاه سرمایه گذاران
- پرداخت دیجیتال : پرداخت دیجیتال هسته ی اصلی کسب درآمد است. پرداخت دیجیتال بانکها را قادر میسازد تا هزینه های خود را کاهش داده و درآمد و بهره وری و همچنین سهم نسبی بازار را افزایش دهند.
- داده های عظیم هوشمند: تجزیه و تحلیل پیشرفته به بانکداری دیجیتال این اجازه را میدهد تا داده های خود را به خدمات شخصی سازی شده ای مشتری، با هدف کسب درآمد از داده، تبدیل نماید.
نیازمندیها از دیدگاه بانکها
- هوش مصنوعی: هوش مصنوعی به صورت پویا سبب افزایش استفاده از دادهها می گردد. همچنین هوش مصنوعی میتواند به سرعت با نیازهای مشتریان سازگار شده و بهترین پیشنهادات را در زمان مناسب به ایشان ارائه نماید.
- مدل کسب وکاری جامع: مدل کسب وکاری جامع برای تجرب هی مشتری بسیار حیاتی است. این رویکرد، تطبیق بانک با چارچوبهای قانونی را تسهیل نموده که این امر مقابله با پول شویی، کشف تقلب و ایمنی مشتریان را تضمین می نماید.
مهاجرت به سمت بانکداری دیجیتال نیازمندی هایی دارد که کل اکوسیستم بانکداری را شامل می شود. برای ایجاد زیر ساخت های بانکداری دیجیتال میتوان گفت نرم افزارهای هوشمند، معماری های یکپارچه، انتقال مشتری به فضای دیجیتالی، یکپارچه کردن تیم فناوری اطلاعات با تیم کسب وکار و بازاریابی، از الزامات اصلی است.
سخن نهایی
تمامی بانکها دیر یا زود به سمت بانکداری دیجیتال حرکت کرده و خدمات خود را بر این بستر ارائه خواهند کرد. در حال حاضر بسیاری از بانکهای کشور نیز تمایل دارند به سمت بانکداری دیجیتال حرکت کنند ولی این موضوع کافی نیست و برای بهره بردن از مزایای تحول دیجیتال باید حرکت همهجانبه در تمام لایههای بانک اتفاق افتد. بانکها سازمانهای بزرگی هستند و هر چه ابعاد بانک بزرگتر باشد، کار بیشتر و سختتری برای تحول دیجیتال در پیش دارد؛ بنابراین ابتدا باید نیازمندیهای حرکت به سوی بانکداری دیجیتال شناسایی شده و زیرساختهای مورد نیاز آن فراهم گردد زیرا بدون یک معماری سازمانی منسجم، این کار چندان امکانپذیر نیست.