ارز دیجیتال چیست ؟ مزایا و معایب

ارز دیجیتال چیست ؟ مزایا و معایب

با صنعتی شدن و توسعه فناوری، ارز دیجیتال با رشد قابل توجهی مواجه شد. ارزهای دیجیتال، ارزهایی هستند که توسط بانک مرکزی کنترل یا منتشر نمی‌شوند. ارزهای دیجیتال از طریق نرم‌افزار طراحی شده و به وسیله برنامه‌ها و شبکه‌های دیجیتالی ذخیره می‌شوند و تراکنش‌های مبتنی بر آن‌ها نیز به این طریق صورت می‌گیرد.

انواع ارزهای دیجیتال

از نظر قوانین و مقررات، ارزهای دیجتال را می‌توان به دو دسته تقسیم کرد:

  1. ارزهای دیجیتال متمرکز
  2. ارزهای دیجیتال غیر متمرکز

ارزهای دیجیتال متمرکز

ارز دیجیتال متمرکز دارای یک مدیر مرکزی است. مدیر مرکزی یک ارز دیجیتال معمولاً منتشر کننده¬ی آن ارز است. نقش مدیر شبیه به نقش بانک مرکزی در سیستم تنظیم ارزها است. XRP نمونه‌ای از ارز دیجیتالی متمرکز است.

ارز دیجیتال غیرمتمرکز

در مقابل، ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز دارای مدیر مرکزی شخص ثالث نیستند. در عوض، یک سیستم توزیع وظیفه احراز هویت، تراکنش‌های مبنی بر ارزهای دیجیتال را بر عهده دارد. بسیاری از ارزهای دیجیتال غیر متمرکز مبتنی بر شبکه بلاکچین هستند، از جمله بیت‌کوین، لایت‌کوین و اتریوم.

 زمانی که تراکنشی درخواست داده می‌شود، این درخواست در شبکه متشکل از تعداد زیادی کامپیوتر منتشر می‌شود. پس از تایید تراکنش توسط شبکه، یک بلوک دائمی و غیر قابل تغییر حاوی اطلاعات تراکنش به شبکه بلاکچین اضافه و بر این اساس، تراکنش کامل و ثبت می‌شود.

شبکه همتا به همتا غیرمتمرکز در مقایسه با سیستم متمرکز از مدیر مرکزی اجتناب می‌کنند و در نتیجه، امکان رخداد مشکل امنیتی مرکزی در این نوع تراکنش‌ها وجود ندارد. از سوی دیگر، به دلیل عدم وجود واسط‌ها، غیرمتمرکزسازی موجب شفافیت بیشتر بین طرفین و کاهش هزینه‌های تراکنش می‌شود.

مطالب مفید: مزرعه رمز ارز چیست؟

مزایا و معایب ارزهای دیجیتال

 تراکنش‌های مبتنی بر ارزهای دیجیتال دارای مزایای متعددی هستند:

  • راحتی

 مزیت اصلی ارزهای دیجیتال، راحتی آن است. پرداخت‌ها با ارزهای دیجیتال به دلیل ماهیت مبتنی بر شبکه، بسیار سریع و ساده هستند.

  • حفاظت در برابر تورم

تورم موجب شده است که بسیاری از ارزها با گذشت زمان، ارزش خود را از دست بدهند. تقریباً تمام ارزهای دیجیتال هنگام به وجود آمدن، با یک مقدار ثابت منتشر می‌شوند. بنابراین، با افزایش تقاضا، ارزش این ارزها نیز افزایش یافته و با بازار منطبق می‌شود و در بلندمدت از تورم جلوگیری می‌شود.

  • امن و محرمانه بودن

 حریم خصوصی و امنیت همیشه نگرانی‌های اصلی ارزهای دیجیتال بوده‌اند. لجر بلاکچین مبتنی بر پازل‌های ریاضی و رمزگشایی آن بسیار دشوار است. به همین دلیل، امنیت تراکنش‌های مبنی بر ارزهای دیجیتال بسیار بالا است.

  • مقرون به صرفه بودن تراکنش‌ها

 به کمک ارزهای دیجیتال، هزینه پرداختی تراکنش توسط کاربر به مقدار صفر می‌رسد و دلیل آن، حذف نیاز به واسطه‌ها و شخص ثالث است.

با این وجود، ارزهای دیجیتال دارای معایبی نیز هستند:

  • فقدان نظارت جامع

 نظارت بر ارزهای دیجیتال به اندازه کافی جامع و سیستماتیک نیست و به همین دلیل مورد قبول تمامی کشورهای دنیا نیستند. علاوه بر این، فقدان نظارت جامع و مرکزی موجب به وجود آمدن فرصت‌هایی برای تراکنش‌های غیرقانونی و پول‌شویی می‌شود.

  • مشکلات امنیتی

 ارزهای دیجیتال همچنین موجب نگرانی‌های امنیتی می‌شوند. علارغم بهبود تکنیک‌های رمزگشایی، از دست رفتن اطلاعات احراز هویت امکان‌پذیر است و می‌تواند موجب زیان‌های مالی بسیار زیاد صاحبان این ارزها شود.

سخن پایانی

در مورد ارز دیجیتال و انواع آن در این مقاله به صورت مختصر توضیح دادیم. همچنین به شرح ارزهای دیجیتال متمرکز و ارزهای دیجیتال غیر متمرکز  پرداختیم و در انتهای مقاله مزایا و معایب ارزهای دیجیتال را نام بردیم. شما در مورد معایب و مزایای این ارزهای دیجیتالی چه اطلاعاتی دارید؟

منابع:

corporatefinanceinstitute

exprance

geeksforgeeks

3 دیدگاه

  1. شهرام نظری
    بهمن ۱۷, ۱۳۹۹ در ۱۱:۲۸ ب٫ظ

    بسیار بسیار عالی است ممنون از سازندگان و زحمت کشان عزیزی که به فکر جامعه هستن

  2. رضاضرونی
    اسفند ۹, ۱۳۹۹ در ۲:۱۴ ق٫ظ

    بسیار عالی ومفید

  3. ali tavana
    خرداد ۲۹, ۱۴۰۱ در ۱۰:۲۵ ق٫ظ

    عالی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.