ممنوعیت برگشت چک در تعطیلات کرونا

ممنوعیت برگشت چک در تعطیلات کرونا

هیچ چکی برگشت نخواهد خورد

به گزارش «راه پرداخت »، حشمت الله عسگری معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران، با بیان اینکه بانک‌ها حق برگشت چک‌ را در تعطیلات کرونایی ندارند، گفت: طبق مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا هیچ بانکی در این دو هفته (تعطیلات کرونایی) حق ندارد چکی را برگشت بزند و تا ابلاغ دستورات جدید ستاد ملی مقابله با کرونا برگشت زدن چک توسط بانک‌ها غیرقانونی است.

کاهش چشم‌گیر تعداد چک‌های برگشتی در آبان 99

آخرین گزارشی که بانک مرکزی در رابطه با مبادلات چک منتشر کرد نشان داد که در آبان‌ماه سال جاری حدود ۷.۶ فقره چک به ارزش ۸۳ هزار میلیارد تومان مبادله شده که ۶۸۶ هزار فقره آن به ارزش ۱۰ هزار میلیارد تومان برگشت خورده است و ۶.۹ میلیون فقره به ارزش ۷۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان وصول شده است.

به این بهانه روند مبادلات چک در دو دوره قبل نیز مورد بررسی قرار گرفت که نشان داد در آبان‌ماه سال ۱۳۹۷، حدود ۷.۲ میلیون فقره به ارزش ۷۱ هزار میلیارد تومان مبادله شده که ۶.۳ میلیون فقره به ارزش ۶۲ هزار میلیارد تومان وصول و ۸۶۹ هزار میلیارد تومان به ارزش ۹۳۰۰ میلیارد تومان برگشت خورده است.

 در آبان‌ماه ساال ۱۳۹۶ نیز ۹.۶ میلیون فقره چک به ارزش ۶۱ هزار میلیارد تومان مبادله شده که ۸.۱ میلیون فقره وصول و ۱.۵ میلیون فقره به ارزش ۱۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان برگشت خورده است.

بررسی روند چک‌های مبادله‌ای و برگشتی از این حکایت دارد که درصد مبادلات چک کاهش دارد. همچنین نسبت چک‌های برگشتی در مقایسه با چک‌های مبادله‌ای نیز با کاهش همراه بوده است؛ به طوری که در آبان‌ ۱۳۹۶ معادل ۱۵ درصد، آبان ۱۳۹۷ حدود ۱۲ درصد و در آبان‌ماه امسال حدود ۹ درصد چک‌های معامله شده برگشت خورده است.

یکی از دلایل کلیدی این کاهش، قانون جدید چک است که فرد در صورتی‌که اگر چک‌های اشخاص حقیقی و حقوقی برگشت بخورد آنگاه از هرگونه خدمات بانکی محروم می‌شوند از این‌رو تلاش می‌کنند تا چک‌ها برگشت نخورده و در این شرایط اصولا چک‌های بی‌محل صادر و مبادله نمی‌شوند.

کرونا و ملالطفت بیشتر بستانکاران

یکی دیگر از دلایل دیگر این کاهش تعداد چک‌های برگشتی نه به قانون مربوط است و نه دو دوتای مالی دارد. 

باتوجه به پاندمی موجود در اثر گسترش ویروس کرونا، همه مشاغل و کسب و کارها در معرض خطر مالی و اقتصادی زیادی قرار گرفتند.

همین موضوع سبب شده که همدلی میان بدهکاران و بستانکاران افزایش پیدا کند، و بستانکاران به صاحبان چک فرصت بیشتری دهند و چک‌ها برای وصول به بانک نبرند.

1 دیدگاه

  1. شهرام جوانشیر
    دی ۴, ۱۳۹۹ در ۱۱:۱۹ ب٫ظ

    خیلی ممنون از این همه زحمات شما

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.